aandeelhoudersovereenkomst

Een nieuwe bv of nv? Zorg voor een duidelijke aandeelhoudersovereenkomst

Wanneer je als ondernemer een bv of een nv opricht, dan zul je je bewust moeten zijn van een aantal belangrijke verplichtingen die hierbij komen kijken. Eén van die verplichtingen bestaat uit het tot stand laten komen van een zogeheten aandeelhoudersovereenkomst. In een dergelijke overeenkomst worden simpel gezegd de spelregels vastgelegd waar alle aandeelhouders zich aan zullen moeten houden. Deze regeltjes worden dan vastgelegd in de statuten van een zogeheten vennootschap. Het gaat hierbij om de meest uiteenlopende regels die veel verder gaan dan wie welke taak heeft bij het eventueel failliet verklaren van je eigen of een ander bedrijf.

Waarom is een duidelijke aandeelhoudersovereenkomst belangrijk?

Voor iedere bv en nv zijn de aandeelhouders erg belangrijk. Dit voor onder meer de financiële stabiliteit van de organisatie over de langere termijn. Om deze stabiliteit te waarborgen zullen de regels en wetten waar iedereen zich aan moeten houden duidelijk vastgelegd moeten worden. Op die manier zorg je ervoor dat er geen misverstand kan bestaan over de rechten en plichten van iedere aandeelhouder. Mocht iemand ergens mee verzuimen, dan kan deze dan ook met een juridische basis ter verantwoording worden geroepen.

aandeelhoudersovereenkomst

Een greep uit de onderdelen van een goede aandeelhoudersovereenkomst

Van een goede en complete aandeelhoudersovereenkomst mag je ervan uitgaan dat in ieder geval de volgende aspecten erin zijn opgenomen:

  • Vertrekregelingen voor aandeelhouders die willen of zelfs moeten vertrekken uit de groep van aandeelhouders.
  • Of er goedkeuring van aandeelhouders noodzakelijk is voor het aanstellen van nieuwe bestuursleden.
  • In hoeverre er sprake moet zijn van geheimhouding.
  • In hoeverre een concurrentiebeding en/of een relatiebeding moet gelden.
  • De eventuele verplichting tot het overnemen van aandelen van andere aandeelhouders.
  • Voor welke belangrijke beslissingen een meerderheid van de groep van aandeelhouders nodig is en hoe groot die meerderheid moet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *