Erfdeel opeisen

Een onaangename en vervelende taak, het opeisen van jouw erfdeel. Na het verlies van de erflater zal er tijd moeten zijn voor rouw. Helaas is er dan vaak al snel de complexe aangelegenheid van het afhandelen van een erfenis. Maar hoe pak je het regelen van de erfenis het beste aan?

Aanvaarden of verwerpen

Als er sprake is van een ergernis, zal de keuze gemaakt moeten worden of de erfenis wordt aanvaard of wordt verworpen. Dit is geen makkelijke keuze en er komt een hoop bij kijken. Een manier om hier mee om te gaan kan zijn door het inschakelen van een advocaat erfrecht. Deze gespecialiseerde advocaat kan dan passend advies geven aan jou (en de familie). Ook wanneer er geen testament is opgesteld kunnen deze professionals je goed assisteren.

Legitieme portie

Er zijn een tal van erfrechtelijke regels. Door het vragen van advies aan een advocaat zal je jezelf ontlasten van het uitzoeken welke regels er voor jou gelden. Wist u bijvoorbeeld dat kinderen altijd een kindsdeel van de erfenis kunnen opeisen? Ook wanneer de erflater aangaf een kind te willen onterven, hebben alle kinderen recht op de zogeheten legitieme portie. Maar er komen wel wat dingen bij kijken. Zo kan je geen aanspraak maken op spullen, maar kan je alleen een bedrag opeisen. Daarnaast speelt tijd ook een rol. Wanneer je te laat de stappen onderneemt voor het opeisen van de legitieme portie, kunnen ook advocaten je helaas niet meer helpen. Maar ga je op tijd aan de slag met het regelen van de erfenis, dan kunnen advocaten je over meerdere zaken goed juridisch advies geven.       

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *