Opstellen van een testament

Het opstellen van een testament is iets waar je waarschijnlijk nog liever niet over na denkt, maar wat wel erg belangrijk kan zijn voor je nabestaande wanneer je overlijdt. In een testament lef je namelijk vast wie je erfgenamen zijn en wie wat krijgt. Wanneer je een testament wilt hebben, wordt deze door een notaris opgesteld. Maar waar moet je precies rekening mee houden?

Wat leg je vast in een testament?

Bedenk van tevoren goed wat je wilt dat er met jouw vermogen gebeurt nadat je overlijdt. Wil je mensen uitsluiten? Wil je geld doneren aan goede doelen? Of wil je al je geld aan je partner nalaten. Een testament bevat zowel informatie over je financiële bezittingen, maar ook over je eigendommen, zoals je woning en aandelen. Doordat een testament privé is, heeft niemand het recht om hierin te kijken zolang jij nog leeft.

De kosten

Een testament opstellen is niet gratis. Echter kunnen de kosten erg oplopen van rond de tweehonderd tot soms wel achthonderd euro. Om te kijken hoe duur het voor jou is kan je bij de goedkoopste notaris de notariskantoren in jouw regio met elkaar vergelijken. Zo weet je zeker dat je niet onnodig veel geld zal betalen voor jouw testament.

Wat doet een notaris?

Een notaris geeft je een advies over de mogelijkheden die je hebt en de gevolgen voor je erfgenamen. Je wordt dus geholpen in de keuzes die je maakt. Dit proces heeft een aantal stappen:

  1. Maak een afspraak met de notaris.
  2. Leg je persoonlijke situatie uit.
  3. Notaris vertelt de gevolgen van je wensen en vertaalt deze naar juridische bepalingen.
  4. Voorlopig testament.
  5. Bespreken voorlopig testament en officieel making door handtekening.
  6. Testament wordt ingeschreven bij het Centraal Testamentregister.
  7. Je krijgt een kopie thuisgestuurd, officiële document gaat in een kluis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *