17 oktober 2021

Waar moet ik op letten bij mijn belastingaangifte?

Iedere Nederlander weet dat het in het voorjaar weer zover is: het doen van belastingaangifte. Zelden vinden we het leuk om te doen, maar het noodzakelijk en in sommige gevallen kan het nog lonen ook. Belangrijk om te weten: als je een brief of digitaal bericht hebt ontvangen waarin staat dat je belastingaangifte moet doen, is het aan te raden om dit ook op tijd te doen. De boete die je krijgt voor het te laat of niet doen van de aangifte is immers niet mals. Ga jij je belastingaangifte doen, dan is het belangrijk om op het volgende te letten.

Deadlines

Zoals hierboven al gezegd: je wilt je belastingaangifte niet te laat doen wanneer je een brief of bericht van de Belastingdienst hebt ontvangen. Je ontvangt mogelijk een boeten van bijna vierhonderd euro wanneer je jouw aangifte niet voor de deadline doet. De deadline ligt op 1 mei, maar wanneer je voor 1 juli bericht wilt van de Belastingdienst zul je jouw aangifte al voor 1 april moeten doen.

Vooraf ingevulde gegevens

Tegenwoordig worden de gegevens vooraf ingevuld door de Belastingdienst op basis van informatie die zij tot hun beschikking hebben. Dat deze gegevens vooraf zijn ingevuld door de Belastingdienst betekent echter niet dat deze gegevens correct zijn. Integendeel, het controleren van de gegevens in een cruciale stap in het proces en mag niet overgeslagen worden. Wanneer de gegevens incorrect blijken te zijn nadat jij de aangifte hebt ondertekend ben jij aansprakelijk. Hoewel veel gegevens al ingevuld zijn, is er nog genoeg ruimte om meer geld terug te krijgen. Er zijn veel fiscale voordelen die wettelijk bepaald zijn, maar waar niet iedereen vanaf weet. Denk bijvoorbeeld aan reis-, zorg en studiekosten die voor een deel van de kosten afgetrokken mogen worden.

Een belastingadviseur raadplegen

Het lastige van het doen van je aangifte is dat het niet altijd duidelijk is of bepaalde kosten aftrekbaar zijn. Tijdens het invullen van de gegevens krijg je wel meer informatie te zien, maar dit geeft niet altijd antwoord op je vragen. Wanneer je denkt dat je bepaalde kosten kunt aftrekken, maar hier niet zeker van bent, is het verstandig om een belastingadviseur te raadplegen. Kijk eens op www.stolwijkacc.nl voor meer informatie over hoe een belastingadviseur je kan helpen bij het doen van belastingaangifte.